Narcissister kan ikke respektere en “Time-out.”

Narcissister har ofte en dybtliggende frygt for at blive forladt, selvom de måske ikke åbent indrømmer det. Derfor kan nogle mennesker  reagere ret voldsomt i fald du lige har brug for at mærke dig selv og beder om en pause. 
Kan de give dig dit eget space, uden at tage kontakt? –  Så bliver du værdsat.

Jeg beder dig skrive bag øret, at du selv skal kunne indse om adfærd er sådan. Det vil sige: Overfor dig selv være ærlig i din udlægning om adfærd. Bare beskriv FAKTA.
Du skal egentlig bare være ærlig overfor dig selv.

Ingen af os kan diagnosticere om et menneske er narcissist eller ej,  men adfærden hos det pågældende menneske skal “vække” dig!

Det handler ikke om at diagnosticere, men netop blot være opmærksom på VIRKELIGHEDEN.

Læs mere her om narcissist eller bare træk?:

Tilbage til det menneske som ikke kan respektere en pause.

Denne frygt kan drive ekstreme adfærdsmønstre, især når de står overfor en “timeout” eller antydningen af afvisning i et forhold.

Når de føler, at deres partner måske trækker sig væk, kan de blive paniske i deres forsøg på at genvinde kontrollen, hvilket fører til en kaotisk og følelsesmæssigt udmattende cyklus.

 

I starten kan disse mennesker reagere på “timeout” ved at blive usædvanligt charmerende og sød. De kan overøse deres partner med kærlighed, komme med løfter om forandring eller sige ting, som de ved, deres partner gerne vil høre.

Denne fase kaldes ofte “hoovering” eller  “love-bombing”, hvor de forsøger at trække deres partner tilbage med overdreven venlighed og opmærksomhed.

 

Den pludselige ændring i deres adfærd kan være forvirrende for partneren, der måske begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om pausen er nødvendig, eller føler sig skyldig over at have bedt om plads.

Men hvis partneren forbliver fast i deres behov for plads, kan en narcissists adfærd ændre sig dramatisk. Når deres forsøg på at charme og manipulere ikke virker, svinger de ofte til den modsatte ekstrem og bliver rasende, fordømmende og kritiske. De kan begynde at skyde skylden på partneren for problemerne i forholdet, bruge fornærmelser, skyldfølelse eller endda forsøge at underminere partnerens selvværd.

 

Denne vrede og fordømmelse kan føles intens og desorienterende og skabe en cyklus af følelsesmæssig hvirvelvind, når narcissisten vakler mellem at forsøge at vinde partnerens kærlighed tilbage og straffe dem for at turde skabe afstand.

 

Denne adfærd er drevet af deres dybe frygt for at blive forladt eller miste kontrollen. Når de står overfor muligheden for afvisning, trues narcissistens skrøbelige ego, og deres reaktioner bliver ustabile og ekstreme. De kan ikke tåle tanken om at miste partnerens opmærksomhed eller blive set som mindre end perfekt, så de vender tilbage til disse desperate foranstaltninger for at genvinde kontrollen over situationen.

Kontroltab er det værste du kan udsætte en narcissist for.

Ud over deres behov for kontrol og mangel på empati spiller en narcissists frygt for at blive forladt en væsentlig rolle i deres manglende evne til at respektere en pause i et forhold. Denne frygt kan udløse intense følelsesmæssige reaktioner, da tanken om at miste deres partner truer deres skrøbelige selvværd. Sådan har en narcissist det. Nu skal du selv vurdere ADFÆRDEN hos din partner. Læs længere nede om hvordan en sund partner vil reagere!

 

 

En sund person i et forhold forstår vigtigheden af at give plads og respektere en “timeout” af flere grunde:

  1. Respekt for Partnerens Behov: En sund person anerkender, at deres partner har ret til at have behov for tid til at tænke eller bearbejde følelser. De respekterer dette behov uden at tage det personligt eller blive følelsesmæssigt oprørt.
  2. Selvkontrol og Tålmodighed: De har evnen til at bevare roen og ikke lade deres egne følelser tage overhånd. De forstår, at en “timeout” ikke nødvendigvis er et tegn på, at forholdet er i fare, men en mulighed for begge parter til at reflektere og finde klarhed.
  3. Kommunikation: De er i stand til at kommunikere åbent og ærligt om deres egne følelser og behov. De accepterer “timeout” som en del af en sund kommunikationsstrategi og er villige til at vende tilbage til samtalen, når begge parter er klar til det.
  4. Empati og Forståelse: En sund person kan sætte sig i deres partners sted og forstå, hvorfor en “timeout” kan være nødvendig. De viser empati og prøver at forstå de underliggende årsager til behovet for plads.
  5. Ikke Manipulativ: De undgår at bruge “timeout” som en manipulationsteknik eller for at få noget ud af deres partner. I stedet respekterer de partnerens ønske om afstand og bruger tiden til egen refleksion og vækst.
  6. Selvrefleksion: Under “timeouten” er en sund person i stand til at bruge tiden til at reflektere over egne handlinger og følelser, uden at forvente øjeblikkelig forandring fra partneren. De ser det som en chance for at forstå sig selv bedre og finde løsninger på eventuelle problemer.
  7. Loyalitet og Engagement: Selvom de respekterer behovet for plads, viser de fortsat engagement og loyalitet overfor forholdet. De er villige til at arbejde gennem problemerne og tilpasse sig, når de er klar til at genoptage samtalen.

Generelt betyder det, at en sund person ikke ser “timeouten” som en trussel, men som en sund del af et funktionelt forhold, der kan styrke båndet mellem parterne, når det håndteres korrekt.

Ja, en pause kan virkelig gøre en forskel for vores mentale sundhed og velvære. Nogle gange er det vigtigt at tage et skridt tilbage for at få perspektiv og lade op. Har du noget specifikt, du føler, du har brug for at komme væk fra lige nu? Blot for liiige at mærke dig selv…så tag lige en timeout!

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Brug for hjælp til at komme videre?

Tilmeld dig Nyhedsbrevet og få min Guide Forstå hvorfor du stadig sidder fast!