Den skjulte og pæne narcissist

De er bare pænt klædt på og har et sødt og flinkt – nærmest uskyldigt ydre.
Det hele er sgu bare lidt for perfekt!

Har du også bemærket den stigende tendens af narcissisme i vores kultur.
Antallet af individer diagnosticeret med narcissistisk personlighedsforstyrrelse vokser eksponentielt.
Faktisk kalder mange forskere det en epidemi.
Og jeg kan godt tilknytte mig forskningen.

Denne gang har jeg valgt at beskrive den mere introverte, generte og skjulte narcissist type.

For hold da op hvor har jeg haft besøg af mange ofre, som har været involveret i disse konfliktfyldte relationer.
Dem, der kæmper med diagnosen narcissisme, har en grandios følelse af selvet.
De mener selv, at de er specielle, berettiget og fortjener mere end alle andre omkring dem.
Nogle kan også have tendens til snobeffekt. Mindre bemidlet kan ende med at blive sorteret fra.
En af de sværeste typer at få øje på er den skjulte narcissist.
De indfanger hurtigt empatiske mennesker med deres manipulations spil.
Så over tid føler deres ofre en følelse af ansvar for dem.
Deres offer er fanget i et skadeligt og konfliktfyldt forhold, fordi den skjulte narcissist har fået deres offer til at sætte spørgsmålstegn ved virkeligheden og narcissisten vil aldrig selv blive holdt ansvarlig.

Ulven i fåreklæder.

Vi har alle mødt den der hjælpsomme, rare og flinke fyr  eller den meget søde, omsorgsfulde og dygtige pige, som vi ikke helt kender alligevel, for de lader os aldrig komme helt ind under huden på dem. Til gengæld kommer de ind under huden på os.
De bruger vores følelser. De rykker hurtigt og er meget utålmodige.

En ting er sikkert, at en ulv i fåreklæder er god til at skjule sin oprigtige hensigt. Hvis du begynder at få det mærkeligt og noget indeni dig ikke føles rigtigt, og kan du ikke rigtig sætte en finger på problemet, så er noget forkert. Så kan du godt begynde at spidse blyanten. De kan være ret creepy og føle voldsom vrede, som bliver brugt snedigt og med hævn på.

De kan lide at manipulere med dine følelser, alt  for at dressere dig til en adfærd, der gavner dem. De samler på folk, som på frimærker, der vil ekspedere deres behov, så har de fjernbetjeningen til dig for at være i kontrol, hvad enten det drejer sig om et romantisk forhold, et nært venskab eller et strategisk partnerskab. De frister og gør alt for at relationen er spændende, romantisk, nydelsesrig, kærlig og sjov i starten, og så vender de snedigt fokus om, så forholdet kommer til at dreje sig om dem og deres behov.

De har regnet den ud, så du ikke helt kan finde hoved og hale i det.
Og tit kan du sidde med en:
Hvordan er jeg havnet i denne situation?
Hvis du er forvirret og i tvivl, så taler din intuition til dig og prøver at vække dig….
LYT til din intuition!

De er kun ude på at tage noget fra dig, og de vil have din beundring. De kræver konstant beundring:
Den skjulte Narcissist vil ikke på den måde bede om beundring, som de åbenlyse narcissister gør, men de forventer det, fordi de selv tror, at de er uovertrufne.  De vil dog altid krukke lidt med deres fortræffeligheder og endog devaluere eller bagatellisere deres bedårende bagværk.

Hvis de i midlertid ikke får nogen beundring, mindskes deres tolerance overfor andre, og de vil engagere sig i passiv aggressiv adfærd for at hævne sig lidt. Forvent, at de vil være lidt mopsede, surmulende, trodsige, de vil bevidst udsætte ting, sabotere, være bevidst undvigende, arbejde halvhjertet, være stædige og beklage sig og bagtale andre. Så vil de langsomt gøre dig afhængig af din omsorg for dem. Du bliver langsomt overinvolveret i deres forgodtbefindende.

De træffer beslutninger for at forskønne sig selv, deres kroppe, deres liv og deres egoer.
Deres venskaber er til for at øge deres eget værd, ikke andre.
De er navlebeskuende og søger konstant, “hvad er der i det her, for mig?”

Ironisk nok kan narcissister, som synes at være fanget i et uopløseligt net af selvoptagethed, faktisk også kæmpe med stor usikkerhed, angst, depression, de er ufattelig nærtagende og bliver hurtigt fornærmede, dog kalder de sig selv meget sensitive, de har perioder hvor de er nærmest paranoide og ja de kan gå i seng, ligesom Maude, og du skal endelig ikke bekymre dig om dem og de kan også blive hævngerrige og lave hysteriske scener og selvlidelse til tider.

“Jeg gjorde det fordi jeg holder af dig .”

Sådan lyder svaret, hvis du har givet udtryk for, at du blev ked af noget, som de var hensynsløse overfor.
Dette er en meget almindelig løgn, som en narcissist eller endog en menneskemisbruger siger, for at give deres ofre en falsk følelse af trøst. De foregiver at bekymre sig om dit velvære, når de i virkeligheden simpelthen ikke gør det. Så når du hører dette, forstå, at det er et trick for at fange dig ind igen og at fange din opmærksomhed, og skubbe ansvaret for deres egen grovhed eller egoistiske adfærd væk. Det drejer sig kun for dem at komme tilbage til deres eget velbefindende. Nemlig din servicering.

Kast dig ud i en diskussion med dem og du bliver trukket rundt i manegen. Garanteret helt mør bagefter. De vinder stort set altid en dialog med deres motormund eller deres sorgfyldte hundeøjne. Og de glemmer aldrig. de kan huske hvad du lavede en tirsdag eftermiddag for 4 år siden til punkt og prikke.

Du kan også kigge lidt rundt i netværket eller venskaberne og se efter om der er nogle, som du egentlig kun kender på overfladen.
De siger ikke meget om deres eget liv, kalder sig “private” mennesker, dog vil de kaste skyld på andre, hvis konflikterne er mere åbenlyse.

Det handler om at opretholde facaden om det gode og perfekte liv.

Prøv at være fluen på væggen i disse hjem. Hvad fortæller disse mennesker egentlig om deres hverdag? Er det det rene Truman Show, eller driver konflikterne ned af væggene, inde bag murerne? En konflikt kan sagtens lyde: “Fint, det taler vi ikke om mere, du skal endelig ikke bekymre dig om mig!”
Du hører aldrig en skjult narcissist være andet end et stakkels offer, som ofrer sig hele tiden.

Den eneste måde at virkelig vide, om nogen er skjult narcissist og ikke bare et menneske med et stort hjerte, beviser på adfærd og  tid. Og jo bedre du jo kender dig selv og dine egne grænser. jo før vil du kunne afsløre vedkommende. Et velfungerende menneske vil som regel gøre, hvad de siger og sige, hvad de mener. Der er ingen maske, fordi de ikke spiller en karakter.

En skjult narcissist vil i sidste ende afsløre sig selv.

Deres maske falder, fordi de ikke kan modstå handlingen for længe. Over tid vil du begynde at se ting, der ikke synes at passe i forhold til den, som de udgiver sig for at være. Den hårde del er, hvis du er forelsket i en og stole på, at du rent faktisk kan komme videre og ud af dette rod. De vil begynde det virkelige misbrug af dig og gaslighte dig og gøre dig i tvivl om din egen virkelighed. De vil begynde at stor lyve overfor dig, især hvis du begynder at holde dem ansvarlige for deres handlinger.

Læs her evt. dette blogindlæg: https://betinaekman.dk/kend-din-medafhaengighed/

De er ude af stand til at have dyb kontakt og nærhed til andre, fordi de ikke har dyb kontakt til sig selv.
Derfor har de brug for, at du overinvolverer dig i dem. De samler information om, hvordan du er som leverandør af narcissistisk forsyning. Og de har nok flere igangværende forsyningssteder.

Kan man hjælpe disse mennesker?

Kun hvis de selv kan se det og indrømmer deres creepy adfærd.

Spids blyanten og kom din overinvolvering til livs.

Det kan jeg hjælpe dig med.
Ring evt. mellem 8-9  om morgenen, hvis du har spørgsmål til et forløb.
61 55 25 58 eller skriv mail betina@betinaekman.dk
Der er mennesker derude, som venter med hjertet på rette sted.

Har du tilmeldt dig mit nyhedsbrev. Du modtager en dejlig meditation til hjertet.

 

 

 

 

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email