SOS alarm for depressions ramte og ikke mindst de pårørende.

SOS alarm for depressions ramte og ikke mindst de pårørende.

Årsag til depression kan være mange. I mange tilfælde har den deprimerede forud for depressionen oplevet stressende begivenheder i sit liv eller hændelser, som beskrives som smertefulde eller skamfulde. Hændelsen kan være et reelt tab, men det kan også være knyttet til egne forventninger om andre eller en selv.

Utrygge forhold under opvæksten, herunder forældres skilsmisse, ser også ud til at øge risikoen for, at man udvikler depression som voksen. Negative følelser rettet mod personen selv kan være opstået som følge af skuffelser og tab i barn- eller ungdommen. Det fører til nedsat selvfølelse, raseri rettet mod en selv, og følelse af hjælpeløshed og håbløshed. Dette øger risikoen for, at man udvikler depression.

Mennesker med tendens til ængstelighed og bekymringer har øget risiko for at udvikle depression. Dette gælder også mennesker med let vakt angst eller tvangspræg.

En række andre faktorer har også betydning for, om man udvikler depression. Det gælder sociale forhold, herunder uddannelse, arbejde og socialt netværk samt økonomiske forhold.

 

 • Tab af interesse i aktiviteter, som engang har været.
  Mange mennesker med depression oplever, at de har mistet interessen for at lave noget.
  Bare det at komme ud af sengen  kan  virke som en uoverkommelig opgave og næsten dagligt.
  Gnisten og især det at kunne glæde sig til noget er væk, og i stedet flytter en Irritations-Gremlin ind,
  især når omgivelserne er  begyndt at bemærke ændringerne i den deprimerede.

 • Mangel på energi det meste af tiden.

  En af de største indikatorer for skjult depression er en mangel på energi, som stammer fra enten manglende evne til at få en god søvn om natten eller de konstante følelser af håbløshed og fortvivlelse, der plager sindet. Disse kan forårsage alvorlig udmattelse, hvilket gør det vanskeligt for dem med depression at komme ud af sengen de fleste dage. Du kan imidlertid bekæmpe disse følelser ved at spise en sund kost, drikke masser af vand, motionere og socialisere, selvom du ikke har lyst til det. Sørg også for, at du ikke planlægger for meget på en dag, så du ikke bliver overvældet.
 • Tab af appetit, eller en forøgelse af appetitten.
  Et andet almindeligt symptom på skjult depression er enten overspisning eller at man taber interesse for mad i det hele taget. I gennem mine stresstider og depressive tider for mange år siden, tog jeg gevaldigt på. Og jeg vil komme ind på årsagerne til det, ved mit foredrag om depression.
  Begge disse scenarier kan føre til alvorlige komplikationer, så hvis du opdager dig selv, enten uden appetit eller spiser dine følelser, kan du være i gang med en depression.
 • Regelmæssig søvnløshed.
  De fleste mennesker med depressionsproblemer har svært ved at falde i søvn. Patienter, der har kronisk søvnløshed, tredobler risikoen for at udvikle depression sammenlignet med dem, der ikke lider af søvnløshed. Læger mener, at ved at behandle søvnløshed, vil de fleste patienter se et drastisk fald i deres depressionssymptomer. Mens et par nætter med at kaste og dreje sig i sengen ikke signalerer depression. Vedbliver søvnløsheden over tid, kan det pege på et dybere problem.
  Hvis du oplever, at du har problemer med at sove de fleste nætter, og du har bemærket, at dette sker konsekvent over en længere periode, kan du lide af skjult depression.
 • Misbrug af stimuli for at håndtere depression.
  Mange mennesker bruger stimuli af forskellige årsager, men det kan tyde på skjult depression hos nogle mennesker. Det meste af tiden vil folk bare flygte fra deres sind og deres uudholdelige følelser i et kort stykke tid, men kan nemt blive afhængige af disse stimuli, da det giver det ønskede resultat af fred og ro, meget kortvarigt.
 • Siger altid “Jeg har det fint”, når nogen spørger.
  Personer med depression er blevet dygtige til at dække over deres sande følelser, enten fordi de så ikke behøver at gå gennem besværet med at fortælle nogen om deres kampe, eller fordi de føler sig flove. Uanset hvad, hvis du bemærker, at en person, du elsker, har tendens til aldrig at beklage og holder deres følelser for sig selv, størstedelen af ​​tiden, kan de have en skjult depression. Det omvendte kan også betyde utilfredshed. Nemlig når man hører et menneske pege fingre konstant af andre mennesker. Det er blot en utilstrækkelighed i det menneske og det kan også være tegn på depression.
 • Vil gerne bruge det meste af deres tid alene.
  Personer med depression mister interessen for mange aktiviteter og mennesker som de engang elskede, og har tendens til at isolere sig fra andre. En god indikator for depression er, at de nedbringer sociale aktiviteter størstedelen af ​​tiden og bruger mest tid alene.
  Det er vigtigt at forstå, at alenetid er godt, men for meget alenetid og samtidig nedadgående aktivitetsniveau er alvorlige signaler at holde øje med. Se efter den kompensation, som bruges. Det kan være tv-serier, Ipaden, eller computer.
 • Joker, bagatelliserer eller bliver opfarende, når pårørende nævner ordet depression.
 • Personer med depression ved godt dybest set, at noget er galt, men de kan ikke se skoven for bar træer og de har bragt sig selv og ikke mindst resten af familien et sted hen, hvor ting kan se meget uoverskuelige ud. Nu slås den deprimeret også med skam og skyld og dårlig samvittighed. Den onde cirkel er begyndt og nu skal der gøres noget ved det.
  Nu begynder det hele at smitte af på familien. Er skaden sket her, skal alle have en at tale med.
  Resten af familien er også begyndt at kompensere.
Luk menu

Betina Ekman

Tilmeld dig mit 

nyhedsbrev

15987